Saturday, August 29, 2009

Final Semester

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum sahabat-sahabat sekalian,

Aha apa khabar semua? Erm minggu depan bermulalah sem terakhir ana di sini. Rasa macam tidak lah lama sangat berada di Korea ni sebenarnya. Kalau dikenang-kenangkan kembali terasa macam kenangan bersama sahabat-sahabat dari waktu pertama kami berada di sini bagaikan baru semalam terbina.

Untuk pengetahuan semua, ana dan Zatul merupakan antara pelajar terakhir dalam batch kami yang masuk ke INTEC dulu. Kiranya kami ada di sana hanya dalam beberapa minggu sahaja sebelum fly. Huhu tak banyak lah kenangan di INTEC. Cuma yang paling diingati ialah masa penyembelihan ayam bersama suami ustazah kami di INTEC dulu. Huhu ana ni sebenarnya takut kalau bercerita bab bab darah ni. Terasa menyelirap je darah tu naik ke kepala. Hehe tapi apa-apapun kenalah biasakan. Takkan nanti masa isteri nak bersalin ana duk luar je menunggu. Ish ish hehe.

Erm time bahasa dulu, ada seorang guru bahasa yang sangat ana hormat. Namanya Ham Chang Dok sonsengnim. Cikgu ni dia tak berkahwin lagi sampai sekarang, walaupun dia sebenarnya agak segak bergaya. Aha tak tahulah bila jodohnya akan sampai. Harap-harap tak lama lagi la kan. Boleh pergi sebelum balik ke Malaysia nanti. Huhu Erm seorang cikgu yang hebat tugasnya bukan sekadar mengajar, tetapi mendidik. (Good teacher teaches, great teacher inspires). Itulah yang dapat ana rasakan apa yang ada pada cikgu tersebut. Pernah suatu ketika kami tengah melawat pulau Jeju, ketika tu entah apa-apa berlaku menyebabkan ana rasa down la kot. Hehe tak ingat sangat. Tapi yang best nya sebab cikgu tu datang duk sebelah ana dalam bas. Kemudian dia kata, ana tak ingat sangat tapi lebih kurang macam ni lah, great leaders always deal with problem happened besides them, they would never avoid until they finish them. (translated to english)

Thank you teacher, you made my day. ^^

Ok selepas bahasa, kami pun masuk dongyang. Di situ ana mengenali seorang professor yang selalu suka menumbuk pelajar. Hehe nampak dasyat je kan. Tapi professor ni sebenar baik, cuma cara dia mungkin buat orang lain tak senang. Kadang-kadang masa dia bertanya soalan, semua orang dah bersedia sebab kalau tak berjaya jawab pasti satu tumbukan akan hinggap di belakang badan. Huk huk ^^; Professor ni ajar ana electronic experiment. Satu kata-kata nya yang ana memang ingat; "Setiap orang bermula dari satu titik yang sama, tetapi seiring dengan perjalanan waktu, setiap orang akan mendapat kejayaan yang berbeza bergantung kepada usaha masing-masing".

Tiada komen, ana rasa semua faham mungkin. Walaupun waktu awal-awal datang haritu, semua datang dengan keputusan SPM yang cemerlang, namun seiring dengan usaha kita, kejayaan yang kita perolehi adalah berbeza-beza. Dan ini adalah realiti kehidupan yang kita lihat berlaku di mana-mana sahaja. Hurm.

Ha kini tibalah final semester kami di sini. Ana pun hanya tinggal 5 credit hours untuk habiskan sebelum grad nanti. Kiranya kalau nak ambil apa-apa subject lain yang tak susah pun tak kisah. Huhu tapi hari tu ana baru je daftar 3 kelas major iaitu ASIC, Embedded system dan Database. Erm tujuannya adalah supaya ana tak susah nanti semasa nak memilih course apa untuk sambung MASTER. Dulu target ana untuk terjun ke bidang circuit design, tapi selepas berbincang dengan senior haritu, ana bercadang untuk bertukar masuk bidang embedded system atau apa-apa yang menghala ke advanced technology.

Okeh, kepada sahabat-sahabat final year sekalian, all the best. Semoga kita semua berjaya menamatkan pelajaran tepat pada waktunya dan sama-sama grad bulan 2 nanti.

Kepada yang extend sebab ABEEK, all the best juga untuk kalian. Jangan rasa kesunyian apabila kami tiada di sini ok ^^ Ramai lagi adik2 junior yang best2 kat sini.

Erm kepada adik2 junior, doakan kejayaan kami di dunia dan akhirat ok ^^

Wassalam

2 comments:

puteri said...

insyaAllah..moga2 kite dapat grad dgn cemerlang hendak nye..hrpn semoga dakwah dan kepimpinan tidak terhenti di bumi korea..insyaAllah..amen..

umair said...

all the best :) smge ammar dpt capai segala yg dihajati, insyaAllah.