Sunday, August 5, 2007

Journal August, 4th and 5th

August 4th,

Hari ni pepagi lagi hujan dah turun rintik rintik. KElihatan awan mendung seakan akan hujan akan jadi bertambah lebat. Namun kami bersebelas tetap tabahkan hati untuk meneruskan perjuangan kami ke Daechon beach seperti yang telah di cadangkan.

Pukul 8.10 kami menaiki bas ke Sindorim Yog dan menaiki jihachol untuk ke gangbyeon yog. Di sane kami bercadang untuk menaiki Gosok Bus terus ke DAechon. Sesampai nye kami di sana tanpe kami sedari hujan tengah turun dengan lebat, selebat lebatnye seakan akan tidak membenarkan kami untuk meneruskan perjuangan kami. Mule mule eff telah mencadangkan untuk kami buka khemah dekat tengah tengah yog tu jer memandangkan peluang untuk bukak khemah di sane sgt tipis kerana berdasarkan weather forecast yg dilaporkan pd semalamnye hujan petir akan berterusan sepanjang 10 hari. Hehe... Namun kami hanye meng ignore sajer laporan berkenaan.

Then kami mengumpulkan duit untuk membeli tiket yg berharge 9800 won tu. Sesampai di kaunter pertanyaan, saudari di sane menyatakan bahawe tiket pd pukul 10.50 sudah habis dijual dan kalau kami nak juge kene la tunggu bas yang pukul 3 petang nye. Waa.. bermula la zaman zaman kejatuhan semangat kami pade mase itu. Hehe 5 jam penungguan bukanlah mase yang sekejap. Kami boleh balik tidur bangun balik mandi pastu baru pergi balik. Sure sempat lagi haha.

Tapi patah balik bukanlah satu cadangan yang bernas buat kami. Setelah berbincang kami akhirnya keluar dengan due cadangan. Cadangan pertame ialah menaiki keretapi n cadangan kedue kami pergi gosok terminal dan cari tiket di sane. Walaupun rancangan kedua sgt gamble ("sbb kat sini takde kat situ mesti la takde", fikir kami) tapi kami berani mengambil risiko utk ke gosok terminal dan mencari tiket akhirnye alhamdulillah kami berjaye dpt tiket pukul 10.50 dan sampai di sane tepat pukul 2 petang. Sangat miracle sebab di tengah kesibukkan orang korea nak gi ke pantai, kami diberi rezeki utk dpt 11 tempat dlm bas. Waa Alhamdulillah.. Kemudian kami bersemangat semula untuk meneruskan perjalanan kami =) (mungkin orang korea dah tgk weather forecast tu pastu tak mo pegi..kiteorang jer yg nak gi hehe..tapipun apesai la tiket kat gangbyeon leh abis??? plek plek...)

Sesampai nye di sane kami terus membeli tiket balik. Mulenye nak cari tiket pukul 12 petang keesokkkannye tapi sume nye dah habis dijual. Yang tinggal hanyelah tiket pukul 9 sahaje. So mau tak mau terpakse la kami mengambilnye. Then kami mencari port yang sesuai untuk dirikan khemah dan terus terjun ke laut tanpe berfikir pjg. Orang Korea sgt ramai di sane kalau tgk dari udare leh nmpk kot semut semut tgh mandi laut huhu.

TEngah tengah mandi kami merasakan hujan turun rintik rintik, namun takde sape pun mengendahkan pasal hujan tu sbb kejap jer. Pastu benti. Pastu ade balik pastu benti. Jadi kami meneruskan permainan kami di lautan yg terdampar luas itu. Dalam pukul 6 lebih sedang kami bermain bola di dalam air sambil menahan terjahan (ke tujahan??) ombak ombak besar tetibe salah seorang dari kami atau lebih khususnye saudare hanis tetibe kakinye didatangi belut (mengikut kate die la) habis gatal satu kakinye hehe. Kemudian tanpe berlengah lagi kami terus berlari naik ke daratan sambil ketakutan hahaha. MAne la datang nye bende alah tu. Mungkin juge die belayar tanpe arah tujuan dipukul badai..hurm.. yang pasti kedatangannye adalah utk menyedarkan kami yg kami tak solat jamak lagi asar dan zuhur =). Terus kami berlari gi mandi dan terus jamak solat asar dan zuhur.

Kemudian dalam pukul 7 lebih hujan tiba tiba turun dengan lebat nye. Ni la bermule nye titik titik hitam dalam hidup kami...cheewah hehe sebab hujan dengan petir terkelihatan di udare. Namun kami tetap meneruskan barbecue kami dgn penuh kelaparan. Hujan tetap turun dengan lebat nye. Dan tanpe kami sedari satu daripade khemah kami (khemah naam beli dari internet 18 000 kalau tak salah hehe) roboh dlm satu tiupan angin hujan. Bukanlah roboh tapi satu side collapse tinggal side tempat letak beg jer yg still stand lagi hehe. Dahla khemah tu takde rain protection habis beg kami kebasahan dlm tu ^^;; . TAkpe takpe hujan tu rahmat walaupun kekadang turun nye membinasekan namun terdpt jugak petunjuk pentunjuk yg Allah nak tunjuk contohnye....(tanye la dause hahaha).

Pastu hujan berhenti sekjap so kami pun berjalan jalan die tepi pantai melihat kebesaran ciptaan Allah SWT. Alangkah indah nye.

August 5th,

Pukul 3 pagi tu kami bangun pagi (sye Eff Athir Yus) bersiap siap untuk tunggu solat subuh sambil makan makan dekat GS, yang laen still ade dlm khemah berehat rehat. TEtibe hujan sekali lagi turun menimpa kami. Terus sye Eff Yus ngan Athir berlindung kat bawah tempat teduhan. Pade waktu tu tetibe skali lagi kami di uji dengan penurunan hujan yg sgt lebat dan sgt sejuk hehe. Terfikir kami bagaimana la keadaan kawan kawan kat dlm khemah tu ye ^^;;.

Khemah yang ade rain protection selamat dengan orang orang di dalam nye. Di sebelahnye yang mane terletak lagi satu lagi khemah yg dibeli dari internet tu diuji dengan dasyatnye hehe (di dalamnye ade Daus Nazrul dengan tuan punye khemah, Naam) Mereka bertiga berusahe sedaye upaye mempertahankan khemah tu dari kehancuran ^^;; Bertahan menggunakan kaki tangan dan ape ape yg ade lagi supaye tak jatuh sehingga kan suatu ketika tempat letak kaki dipenuhi dengan air (kate naam). Kemudian atas sbb sbb tertentu mereke pogi (menyerah kalah) dan terus lari ke khemah sebelah yang sedia kalenye telah menempat kan lagi 4 orang Ayie, Azman, Hanis dengan FAiruz. So dengan terpaksenye mereka duduk berhimpit 7 orang dlm satu khemah yg hanye boleh memasukkan 4 orang jer dan meninggalkan barang semue kelecunan dlm khemah yg dibeli dari internet tu.

Dalam pukul 8 camtu hujan da perlahan sedikit so kami pun bersiap siap kemas untuk balik. Bersyukur kami sebab dah ambik tiket pukul 9. Kalau sebelum tu ambik tiket kul 12, mmg termenungla kami dlm hujan menunggu waktu untuk balik...Hehe

Begitula cerita journal kami yg penuh dengan pengalaman dan misteri dlm kehidupan.
Ape yang baik jadikan lah tauladan yg buruk jadikan sempadan semoge same same mndpt keredhaan Nya amin... =)

1 comment:

umeks17 said...

waa...menarik nye perjalanan... eh umair blum smpi jepun lg.. minggu dpn br pegi hari rabu,, smue dh readym tinggal nk amik visa kat embassy jepun.. huhu..