Thursday, July 19, 2007

REzki...

Assalamualaikum

Alhamdulillah akhirnye tinggal seminggu lagi untuk saye habis kan kerja arba ni. Gaji kalau dikire2 dah hampir capai 800 ribu won (lebih kurang dalam RM 2000). Alhamdulillah rezki Allah bagi =) Teringat saye balik pada kate2 Mun "setiap orang ade rezki sendiri, ade orang dpt melalui belajar, ade orang dapat melalui bekerja". Macamane pun rezki tu datang, yang penting sebagai hambe Allah kenalah kite bersyukur kan. Huhu

Hurm... Selame saye bekerja di syarikat tu banyak pengalaman baru yang saye dapat dan kadang kadang terase alangkah indah nya kalau semua orang dapat rase bersame =) . Bukan ape sebab kat sane sye mun, kiteorang bekerja dengan beberape lagi orang asian yang kebanyakkannya datang dari myanmar, thailand, china. Ada juga beberape orang Korea yang kerja skali bawah satu bahagian. Bos kami ialah seorang Korea yang boleh kami klasifikasi kan sebagai orang yang memerintah mengikut perasaan. Hehe. Kekadang bile mood die elok kami terase lege tapi kekadang bile mood die lari memang satu hari jadi pening, "mori apo" bak kate die. huhu

Ape yang nak saye cerita kan kat sini ialah macamane kite memandang kedudukan orang asing dalam komuniti kite. Sebab kebanyakkan antare mereka datang untuk mencari sumber rezki yang halal. Walaupun kekadang ade antare mereka yang tak dapat visa untuk datang tp tetap berusaha untuk mencari rezki secare halal. Kebanyakkannye datang sebab di tempat asal mereka sangat susah dan sumber kewangan sangat tak stabil. Sye pernah bertanye seorang myanmar mengape mereka lebih prefer untuk bekerja di tempat asing instead of kg halaman sendiri. Pastu die kate kalau die kerja kat sane gaji yang dapat sangatlah sedikit. Sedangkan orang yang bekerja tinggi pun di tempat mereka hanya akan dapat gaji sbyk mereka dapat semase bekerja di sini. So mereka lebih prefer untuk kerja kat luar dan hantar duit duit gaji tu pade kluarga kat kampung halaman.

Jadi kat sini, pd pdgn sye walau sebesar mane pun kite kat tempat asal, tak patutlah kite herdik mereka ataupun menyimpan perasaan salah sangke terhdp mereka. Sebab diantare mereka yang bekerja sudah berumur dan boleh di consider as ibu ayah kite. Kadang2 sye rase marah juga terhdp bos kiteorang sebab suke herdik. Antare ayat yg die ckp.. "gerokkae hamyeon nuga jaba mognen goya" kalau awk buat camtu sape yang nak bg makan. Lebih kurang camtu la translation die. Memang stail kat Korea ni suke mengherdik pekerja bawahan lebih lebih lagi bile orang tu terbuat sikit salah. Mmg kalau boleh sume bende nak perfect. Dan yang paling teruk skali bile kluar perkataan carut dari mulut mulut mereka ni. Sungguh susah nak dikawal huhu. Hanye boleh bersabar jer =).

Saye teringat pade kate seorang abang dari myanmar "WAlau berat camane pun kerja tu kalau takde marah marah, tak menjadi msalah. Tapi kalau sebaliknye akan membuat feel sume orang jadi down untuk buat kerja".

So kat sini kesimpulannye, walau di mane pun kite berada marilah same same hormat menghormati dengan semua orang =) Bumi Allah sangat luas. Dimane mane pun Allah buka untuk hambanya mencari rezki. Semua bergantung kepada usaha sendiri Insya Allah =)

1 comment:

CiK BaWaNg said...

salam amar...kak ratna ni..kekeke tak tau pon blogging...drop by bace2 ajer...